Begagnade båtar
Language: EnglishSpråk: Svenska
SuomiDansk
Köp båt
Sälj båt
Sålda båtar - referenser
Sökuppdrag
 
Försäljningsvillkor
 
Blogg
Om Båtagent
Nyheter
Kontakta oss
 
Startsidan
Båtagenten Blogg har flyttat till en ny adress: http://blogg.batagent.se
Tidigare inlägg kommer ligga kvar här för den som är intresserad.

Bli en vinnare på begagnatmarknaden

MÃ¥ndag 19 September 2011 - 17:23

Här kommer ännu en av mina krönikor som jag skrivit till en båttidning under 2010. Det kan ju fungera med lite återbruk ibland!

 

Bli en vinnare på begagnatmarknaden

 

Sverige har haft en enorm utvecklig inom fritidsbåtssektorn under den senaste tioårsperioden. Båtbeståndet har ökat rejält och vi har fått fler båtmärken, fler importörer, fler tillverkare och fler båtförsäljare. Båtarna har också blivit större, dyrare och bekvämare samtidigt som de blivit lättare att använda. Med hjälpmedel och bekvämligheter som kartplotter, bogpropeller, rullsegel, bränslesnåla dieslar, bra värmare m m finns det i dag båtar som passar alla. Nu kan alla ge sig ut i skärgårdarna. Detta har gjort att vi i dag kan köpa en rymlig och bekväm båt till ett attraktivt pris. Konkurrenssituationen i kombination med låg inflation har medfört att priset på nya massproducerade båtar inte gått upp speciellt mycket år från år. I alla fall inte om vi ser till båtens verkliga pris ”färdig vid bryggan” med värme, kyl, plotter och alla andra bekvämligheter som vi önskar ha ombord.

Att köparna av nya båtar fått ”mer båt för pengarna” har medfört att begagnade båtar genomgått en värdeminskning som inte skådats tidigare. De äldre begagnade båtarna, ca 15 år och äldre, har drabbats av en ordentlig sänkning i pris och det gäller både segel- och motorbåtar. Den som vill sälja måste sänka priset helt enkelt. Jämför gärna med bilar: ju fler de blir och med mer finesser, desto större blir värdeminskningen. En tre år gammal bil har ofta tappat 50% eller mer i värde.

Mitt bästa tips till en riktigt bra båtaffär då?  Jo, köp en begagnad båt i stället för en ny. Utnyttja den ökande värdeminskningen och det stora utbudet så blir du en vinnare! Tänk på att värdeminskningen är störst de första åren och allra störst under det första året. Köper du en båt som är ett till tio år begagnad och fullt utrustad med det du önskar så gör du oftast ett riktigt bra båtköp.

 

 

Allmänna råd vid begagnatköp
Det är bra om du verkligen har klart för dig vilken båttyp du vill ha och som du har störst glädje av. Undvik att falla för läckra båtar med begränsat användningsområde. Sådana ”felköp” brukar bli kostsamma med stor värdeminskning och liten nyttjandegrad. När du bestämt dig för båttyp är det bra att leta lite bredare än bara efter en enda båtmodell. Det finns ofta flera olika tillverkare som har likvärdiga båtar. Ge också dem en chans så får du ett bättre beslutsunderlag.
Sök efter båten i en sökmotor på internet. Då kommer privatbåtar och företagsbåtar upp både i Sverige och utomlands. Det ger dig ett stort urval att jämföra med. Tänk på att det begärda priset du ser i annonserna inte är samma sak som verkligt försäljningspris – de flesta, speciellt privatannonser, ligger för högt i begärt pris.
När du hittat några tänkbara köp och kommer ut på visning ska du fokusera på båten. Försök se förbi personlig dekoration och privat utrustning. Är båten skräpig och ostädad - försök lista ut om detta slarv gäller även skötseln av båten eller om den helt enkelt bara är ostädad. Är den dåligt skött tycker jag du ska titta på fler objekt innan du ger något besked. Försök undvik ägarens säljsnack och personliga värderingar. Be säljaren ta fram fakta i stället. Undvik oklarheter. Se till att du får en skriftlig utrustningslista med dig hem från båtvisningen. Finns det ingen ska du be säljaren upprätta en sådan och mejla hem till dig. Då vet du vad som ingår i köpet. Det händer att säljare lockas att plocka bort saker ur båten efter visningen. När du sedan hämtar den saknas det kanske prylar som du förväntat dig ingick i köpet. För att undvika konflikter är utrustningslistan viktig för båda parter.
Undersök båten så noggrant som du själv vill och har möjlighet till. Behöver du hjälp med detta är det bra att anlita en besiktningsman - alltså en fackman som kan mer om båtar än du och som upprättar ett protokoll där eventuella fel och brister framgår.
När du väl bestämt dig se till att du och säljaren skriver ett bra avtal där utrusningslistan ska vara bifogad. Har du låtit besiktiga båten är det bra om besiktningsprotokollet är med i avtalet. Är säljaren en privatperson och har lämnat någon form av garanti ska detta vara skrivet i avtalet. Garantin behöver inte gälla kvalitet och funktion, den kan gälla att säljaren garanterar leverans av viss utrustning vid ett senare tillfälle, t.ex. en vagga för vinteruppställning. Gäller det ett företagsköp behövs garantin skrivas in endast om den är utökad gentemot vad som gäller i konsumentköplagen.
Till sist. Var realist och ta också ett ansvar som köpare. En begagnad båt är en använd båt och den kan gå sönder när du använder den på samma sätt som den förra ägaren säkert haft sina reparationer. Vill du vara helt säker och ha en felfri båt med full garanti är det bara nyköp som gäller!

 

 

Några tips som gäller alla båtar

Du får mer för pengarna om du köper en fullutrustad båt med värme, varmvatten, plotter, autopilot, ankarspel, bogprop, badbrygga m m. Måste du efterutrusta båten med t.ex. värmare kostar det en bra slant med rördragning och elinstallation. För att inte tänka på vad nya segel till en segelbåt kan kosta.    

Många privatannonserade båtar ligger på tok för högt i begärt pris. Gör en ordentlig genomgång av den båttyp du är ute efter. Sök efter båttypen i sökmotorer på internet och jämför pris och utrustning brett.

Se upp med äldre teakdäck. Vill du köpa en äldre båt med teakdäck bör du absolut låta besiktiga den först.

Gillar du båten och den uppfyller dina krav på kvalitet, skick och utrustning ska inte låta en struntsumma i prisskillnad mellan vad du vill betala och vad säljaren kan acceptera, stoppa dig från köp. Samma sak gäller från säljarens sida. Släpp lite på priset och kom till avslut!

 

 

Några tips vid köp av begagnad segelbåt

En kappseglad båt är ofta ett bra köp. Den har redan all utrustning du kan önska i form av navigationshjälpmedel, trim, fall, block, avlastare, vinschar och segelgarderob. Har den kappseglats med framgång nyligen kan du räkna med att allt fungerar ombord.

Bavaria ger mycket semesterbåt för pengarna. Det finns billigare båtar men då är de förmodligen också sämre och det finns många båtar som seglar vassare men är du ute efter en rymlig och bekväm semesterbåt med god komfort finns det nog inget bättre val på svenska begmarknaden.

Välhållna och renoverade svenska klassiker med bra och modern utrustning där man bytt motor och segelgarderob under senare tid kan vara bra köp till förhållandevis lågt pris. De seglar väl och har ofta bra byggkvalitet. Exempel kan vara: Albin Stratus, Cayenne, Omega 42 eller Wasa 360.


 

 

Några tips vid köp av begagnad motorbåt

Det finns många bra båtar med bensinmotorer till salu. De är mycket förmånligt prissatta nu när de flesta frågar efter dieselmotorer. Här finns det bra köp att göra och du ska köra många sjömil innan du tjänar in vad dieselns lägre bränsleförbrukning ger dig.

Välhållna och uppgraderade nordiska lite äldre båtar ger mycket bobåt för pengarna. Speciellt om de har ”allt” monterat under senare tid; värme, bogprop, ankarspel, plotter osv. Exempel kan vara båtar från; Draco, Sunmar, Nimo eller Apollo.


 

Slutligen
Se till vilka behov just du har med ditt båtköp. Du kan mycket väl köpa en kappseglad båt även om du bara ska semestersegla. En bra båt med en bra bensinmotor kan också vara ett riktigt bra val. I alla fall om du som de flesta inte kör mer än 50 - 60 timmar per år.

Kommentarer (1 st)

Båtagent Blogg

Bloggen är Niklas Forséns personliga noteringar om båtbranschen, Båtagent och annat som väcker hans tankar.

Välkommen, oavsett om du är köpare, säljare eller nyfiket betraktar oss utifrån.

Du når lättast Niklas via e-post:
niklas@batagent.se

September 2011

Bli en vinnare p begagnatmarknaden

Senaste kommentarerna

Carolina: Hej, kör ni surfkurser för nybörjare i höst? o isåfall när? /Carolina..
Ingmar Silfvast: I dag är det 10 april och ni har sålt segelbåtar för knappa 10 miljoner kronor i..
Niklas Forsén: Tack för stöd! Folger gör sitt bästa i EuropaCup just nu. På onsdag 18 janu..
Hasse N: Oaoo!! Vad häftigt. Familjen Nyström håller samtliga tummar...
Kari: Vi håller tummarna!!
Henn Avasalu: Om du tillhör kategorin som aldrig haft båt förut och inte provat på segling; d&..

Arkiv

April 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

November 2008

Oktober 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

Oktober 2006

Juni 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Bloggtoppen.se
Båtmäklare
9/9 -21 kl. 08:58
"VAD HÄNDER PÅ BEGAGNAT MARKNADEN?"

Sålda båtar