Begagnade båtar
Language: EnglishSpråk: Svenska
SuomiDansk
Köp båt
Sälj båt
Sålda båtar - referenser
Sökuppdrag
 
Försäljningsvillkor
 
Blogg
Om Båtagent
Nyheter
Kontakta oss
 
Startsidan
Båtagenten Blogg har flyttat till en ny adress: http://blogg.batagent.se
Tidigare inlägg kommer ligga kvar här för den som är intresserad.

Bra visning är avgörande

MÃ¥ndag 2 November 2009 - 06:11

Här fortsätter min serie med tidigare publicerade (i print) krönikor. Vi har nu kommit till nr 3.

Skriven och publicerad första gången i februari 2009.

 

En bra visning är avgörande om du vill sälja båten

 

I förra krönikan (krönika 2) delade jag ut mina bästa tips när det gäller att sälja en begagnad båt. Jag visade fem viktiga faktorer att jobba med som leder till en lyckad affär: rätt utgångspris, bra marknadsföring, god presentation, stor tillgänglighet samt en bra visning. Har du skött detta rätt genererar det flera spekulanter som vill titta på din båt. Tänk på att visningen är den i särklass viktigaste delen i försäljningsprocessen - den är helt avgörande för att få avslut.

 

Inför visningen är det mycket att tänka på och många saker som du själv kan påverka och förbättra för att ge din båt rättvisa. Det är mycket viktigt att spekulanterna ser båten så ren som möjligt och inte en massa annat som stör och är i vägen, t.ex. kläder, dekorationer, och verktyg. Det är också viktigt att de inte får höra en svada av adjektiv och vinklade värderingar om båtens förträfflighet. Det här är svårt eftersom man alltid är mer eller mindre hemmablind och har du haft båten länge blir det ännu svårare att visa den på ett bra sätt. Jag skriver inte objektivt sätt för det tror jag inte går när man visar båten själv och målet är ju att du ska framhålla båtens bästa sidor - men överdriv inte och ljug aldrig. Viktigt är att spekulanten ser båten och inget annat.

Här följer åtta punkter som du kan ta hjälp av för att göra visningen bättre: inget ”ska bara”, städa, tag bort privat utsmyckning, inget bråte, visa inget som inte ingår i köpet, visa allt som ingår i köpet, fler spekulanter samtidigt är bra, sist men inte minst; lyssna.

Med inget ”ska bara” menar jag att allt ska vara klart innan du visar båten. Undvik att ha pågående reparationer, vatten i kölsvinet, illaluktande toalett osv.

Städning och puts är viktigt. Se till att det är rent även i stuvfack, kölsvin, motorutrymme osv.

Privat utsmyckning bör du ta hem. Alla har olika smak och det bästa är om spekulanten slipper se din smak allt för tydligt. Det är båten du ska visa. Skräckexemplet är en båt jag hade till försäljning som var full av virkade dukar, mattor, kuddar, plädar, plastblommor i vaser, tavlor och fastskruvade extralampor. Det blev många visningar innan någon kunde se båten för allt som skymde! Det finns en anledning till att fastighetsmäklarna erbjuder ”homestyling” inför visningar. Det ger effektivare visningar och snabbare avslut helt enkelt.

Inget bråte i båten: Tag hem gamla flytvästar, regnkläder, badmadrasser, fiskespön, filtar och annat som kan vara i vägen när spekulanten vill öppna alla stuvfack och lyfta på durkarna. Töm skafferiet på torrfoder och bulkvaror. Du vill ju att din båt ska ha gott om plats och vara lättstuvad. För att framhålla det måste det vara ganska tomt i skåp och stuvfack.

Allt du visar ska också ingå i köpet. Har du en gummijolle, snurra eller annat som du tänkt spara - tag hem detta innan visningen annars riskerar ni att tala om fel saker.

Visa allt som ingår i köpet. Det är inte bra att ha plottern, seglen eller kapellet hemma. Om du av förvaringsskäl måste ha det så ska du erbjuda dig att visa dessa saker i direkt anslutning till båtvisningen. Och gör det enkelt: tag fram prylarna innan visningen så att även dessa är lättvisade.

Under visningen kan du ha flera spekulanter på plats samtidigt. Det ger effektivare visningar för dig och det kan också medföra att de känner sig tvungna till snabba beslut och det är bara positivt.

Lyssna på spekulanten! Det här är den absolut viktigaste punkten. Många säljande båtägare är otroligt kunniga och intresserade av sin egen båttyp och riskerar därför att prata ”sönder” visningen med fakta och adjektiv i en salig röra. Lägg det mesta av ditt säljsnack åt sidan så går det ofta bättre. Lyssna i stället. En bra säljare känner in spekulanten och lyssnar lyhört efter hans, hennes eller deras önskemål. Fyll sedan i när du märker att det behövs och var hjälpsam. Kan du inte svaret direkt så tar du reda på det senare. Då får du också en bra anledning att återkomma och följa upp visningen. Tänk på hela familjen som kommer och tittar. Ofta är det ett par med ett eller ett par barn. Lyssna på alla i familjen och var lika hjälpsam och upplysande om pentry, toalett, värme och annat komfortrelaterat som du är om prestanda, varvtal, marschfart och sådant som är mer teknikorienterat.

Tänk på att din spekulant kan ha ett helt annat syfte och mål med båtlivet än du har. Tappa inte bort affären bara för att ni kanske har olika värderingar. Fokusera på båten. Det är den du visar och var öppen för att den kan användas på andra sätt och med andra syften än du själv haft. Lycka till!

 

Skriv kommentar till "Bra visning är avgörande"

Namn:Hemsida/Blogg:
Hur mycket blir 7+3? Skriv svaret nedan:

Kommenterar till inlägget "Bra visning är avgörande"

Det finns inga kommenterar till detta blogginlägg. Ska du bli den första?

Båtagent Blogg

Bloggen är Niklas Forséns personliga noteringar om båtbranschen, Båtagent och annat som väcker hans tankar.

Välkommen, oavsett om du är köpare, säljare eller nyfiket betraktar oss utifrån.

Du når lättast Niklas via e-post:
niklas@batagent.se

Juli 2020

Niklas har inte skrivit några blogginlägg i Juli än.

Senaste kommentarerna

Carolina: Hej, kör ni surfkurser för nybörjare i höst? o isåfall när? /Carolina..
Ingmar Silfvast: I dag är det 10 april och ni har sålt segelbåtar för knappa 10 miljoner kronor i..
Niklas Forsén: Tack för stöd! Folger gör sitt bästa i EuropaCup just nu. På onsdag 18 janu..
Hasse N: Oaoo!! Vad häftigt. Familjen Nyström håller samtliga tummar...
Kari: Vi håller tummarna!!
Henn Avasalu: Om du tillhör kategorin som aldrig haft båt förut och inte provat på segling; d&..

Arkiv

April 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

November 2008

Oktober 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

Oktober 2006

Juni 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Bloggtoppen.se
Båtmäklare
26/5 -20 kl. 13:33
"Märkliga tider"

Sålda båtar