Begagnade båtar
Language: EnglishSpråk: Svenska
SuomiDansk
Köp båt
Sälj båt
Sålda båtar - referenser
Sökuppdrag
 
Försäljningsvillkor
 
Blogg
Om Båtagent
Nyheter
Kontakta oss
 
Startsidan
Båtagenten Blogg har flyttat till en ny adress: http://blogg.batagent.se
Tidigare inlägg kommer ligga kvar här för den som är intresserad.

Vem ska besiktiga båten?

Torsdag 19 November 2009 - 17:01

Här följer krönika nr 5 i tidigare publicerade texter. Denna skrevs i början av april 2009.

 

Jag får ofta frågan från spekulanter på båtar om jag tycker att de ska låta besiktiga båten innan de köper den. Svaret är oreserverat ja. Varför köpa grisen i säcken? Men sedan blir det inte lika enkelt. I bland är köparen själv kompetent nog att göra en tillräckligt bra undersökning av båten för att hitta eventuella fel eller brister. Då kan han givetvis göra besiktningen själv. I många fall behöver dock köparen hjälp med detta och då kan han ta hjälp av någon som kan mer om båtar än han själv. Det här kan vara en utsedd besiktningsman eller en annan båtkunnig person. Kanske någon från hemmavarvet som mot ett arvode gör en ordentlig genomgång av båten?

 

I tidigare krönikor har jag skrivit och tipsat om försäljning, visning och begbåtsköp utifrån mina erfarenheter som båtmäklare. Den här gången riktar jag in mig på köparens undersökning av den tilltänkta båten samt säljarens ansvar.

Är du spekulant på en båt och funderar över om du ska låta en besiktningsman hjälpa dig bedöma båtens skick och värde visar det sig tyvärr att du får skiftande information från olika håll om vem som ska stå för besiktningen, hur den ska utföras och vem som ska bekosta den. Några båtförsäljare och även vissa besiktningsmän anser att besiktningen ska göras på beställning av säljaren - något jag är tveksam till. Jag menar att det är köparen som för sin egen skull bör kontrollera båten efter bästa förmåga innan köpet. Till hjälp för den kontrollen kan han anlita en besiktningsman eller annan båtkunnig person att ha som sin rådgivare och konsult. Jag menar också att det är viktigt att det är köparen som är beställaren av besiktningen och att den som hjälper till med denna kan hålla sig opartisk så att besiktningsprotokollet är ett rent faktablad och inte en partsinlaga med subjektiva värderingar. Om det är säljaren eller mäklaren som beställt besiktningen finns det tyvärr en risk att det blir en vinklad version till båtens och säljarens fördel. Och även om vi kan lita på att de flesta besiktningsmän gör en opartisk besiktning oavsett vem beställaren är så finns det ju risk att köparen misstänkliggör besiktningen om den är beställd av säljaren. Undvik det!

Lite extra vägledning om vem som bör göra undersökningen innan ett köp kan vi hämta från fastighetsmarknaden för privata hus. Där gäller jordabalken och den säger tydligt att det är köparens undersökningsplikt som råder. Där lägger man hela ansvaret på köparen utom för sk dolda fel. När köpet är fullbordat kan köparen sedan inte klaga över t.ex. slitna golv eller trasigt handfat. Sådana fel skulle köparen själv upptäckt och påvisat innan köpet.

Det hade varit bekvämt för säljaren och egentligen även för köparen om regeln med undersökningsplikt gällde även vid båtköp men så enkelt är det inte. Båtar räknas som lös egendom och då gäller andra lagar. Dessutom gäller olika lagar om båten säljs mellan två privatpersoner eller om den köps från ett företag. I privatfallet gäller köplagen och hos en näringsidkare gäller konsumentköplagen. Observera att konsumentköplagen även gäller vid förmedlingsköp om förmedlaren eller mäklaren är företagare.

I privatfallet (köplagen) är det mycket svårt att få någon kompensation eller reparation utförd efter köpets fullbordan om inte säljaren frivilligt givit en garanti. När konsumentköplagen är tillämplig är det däremot ganska klart vad som gäller. Några sammanfattande punkter:

• Fel som köparen kände till vid avlämnandet kan ej reklameras.

• Fel som visar sig inom sex månader efter avlämnandet anses ha funnits vid detta.

• Det är säljaren som har bevisbördan för att felet beror på något som köparen svarar för.

• Köparen har tre års reklamationsrätt. Efter den ovan nämnda sexmånaderstiden är det köparen som måste visa att det är frågan om ett ursprungligt fel.

Slutsatsen blir att du som köpare bör undersöka båten så bra som möjligt - i synnerhet vid privatköp. Vid köp genom företag är det dessutom mycket viktigt ur säljarens synvinkel att fel eller brister i båten kommer fram och presenteras i skriftlig form innan köpet fullbordas. Tillspetsat kan man sammanfatta det så här: Köparen bör alltid besiktiga båten - inte köpa grisen i säcken och vid företagsköp, även genom mäklare, bör även säljaren göra det.

Behöver du hjälp med undersökningen av båten kan du med fördel anlita en besiktningsman. Det bästa för båda parter är ju om eventuella fel upptäcks innan köpet fullbordas. Då kan du resonera med säljaren om reparation eller kompensation i form av lägre köpeskilling. Eller så avstår du helt enkelt från köpet. När det gäller kostnaden för besiktningen tycker jag du ska förhandla med säljaren genom att föreslå att han bekostar din besiktning genom avdrag på köpeskillingen - om du köper båten. Väljer du att avstå köpet tar du kostnaden. Då får du se den utgiften som en försäkring: Du slapp en båt som du inte hade gillat och som du kanske fått problem med. Säljarens uppsida är uppenbar: dels visar han att han inte har något emot en ordentlig genomgång av båten och dels får han tillgång till besiktningsprotokollet. Detta kan vara bra att ha kvar ifall köparen återkommer med anspråk på något fel i båten. Om felet var med redan vid besiktningen är det svårt att ställa säljaren ansvarig för detta i efterhand.

Skriv kommentar till "Vem ska besiktiga båten?"

Namn:Hemsida/Blogg:
Hur mycket blir 2+2? Skriv svaret nedan:

Kommenterar till inlägget "Vem ska besiktiga båten?"

Det finns inga kommenterar till detta blogginlägg. Ska du bli den första?

Båtagent Blogg

Bloggen är Niklas Forséns personliga noteringar om båtbranschen, Båtagent och annat som väcker hans tankar.

Välkommen, oavsett om du är köpare, säljare eller nyfiket betraktar oss utifrån.

Du når lättast Niklas via e-post:
niklas@batagent.se

Juli 2020

Niklas har inte skrivit några blogginlägg i Juli än.

Senaste kommentarerna

Carolina: Hej, kör ni surfkurser för nybörjare i höst? o isåfall när? /Carolina..
Ingmar Silfvast: I dag är det 10 april och ni har sålt segelbåtar för knappa 10 miljoner kronor i..
Niklas Forsén: Tack för stöd! Folger gör sitt bästa i EuropaCup just nu. På onsdag 18 janu..
Hasse N: Oaoo!! Vad häftigt. Familjen Nyström håller samtliga tummar...
Kari: Vi håller tummarna!!
Henn Avasalu: Om du tillhör kategorin som aldrig haft båt förut och inte provat på segling; d&..

Arkiv

April 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

November 2008

Oktober 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

Oktober 2006

Juni 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Bloggtoppen.se
Båtmäklare
26/5 -20 kl. 13:33
"Märkliga tider"

Sålda båtar