Lite om teakdäck och äldre båtar:
Förra året var jag med under en besiktning av en Hallberg-Rassy med teakdäck från tidigare delen av 1980-talet. Säljarna levde i tron att teakdäcket var ok och köparen hade i alla fall hoppats att däcket inte skulle dömas ut helt. Resultatet från besiktningen blev att hela teakdäcket måste bytas. Detta till en beräknad kostnad om ca 100.000kr.
Lärdomarna från detta är många och kan sammanfattas kort så här:
1. Om du beställer teakdäck till en ny båt kan du nästan räkna med att den summa du lägger till för att få teakdäcket kommer du också förlora när båten blivit äldre och ska säljas. Är det en båt i 35-fotsklassen kanske det kostar hundratusen extra med teakdäck och sedan ytterligare hundratusen i extra värdeminskning när du säljer båten. Vill du betala 200.000kr för detta?
2. Du som tittar på äldre begagnade båtar med teakdäck: Låt göra en besiktning och räkna med att det kan vara ganska illa ställt med däcket, fukt och lösa delar. Har båten dessutom trä som distansmaterial i skarndäcket kan det bli mycket omfattande reparationen som behöver göras.
3. Du som säljer en äldre båt med teakdäck: Räkna med att det är en ordentlig värdesänkare för båten. De flesta spekulanterna kommer att vilja pruta så de har råd att eventuellt lägga om hela teakdäcket - och det är dyrt.
Med detta i minnet kan man undra vart alla gamla uttjänta båtar tar vägen. Träbåtarna ruttnar väl eller används som ved. Men plastbåtarna?
Lite bakgrund från Sweboat som sammanställer fakta om båtlivet vare år gör följande gällande: Sverige är ett av världens mest fritidsbåttäta länder. Antalet vuxna personer per fritidsbåt är cirka åtta i vårt land. Endast våra nordiska grannar Finland och Norge samt Nya Zeeland uppvisar en liknande båttäthet. Det finns ingen exakt siffra som anger hur många fritidsbåtar det finns i landet men uppskattningsvis är det drygt en miljon båtar. Båtbeståndets karaktär har förändrats mycket under de senaste decennierna. Idag är 83 procent av alla båtar av plast, 10 procent är träbåtar och drygt 3 procent är byggda av aluminium. Plast- och aluminiumbåtarna kommer ju inte att ruttna eller försvinna.
Antalet sålda båtar under de fem senaste åren snittar på drygt 20.000 båtar per år. Det blir 100.000 nya båtar på fem år. Om vi fyller på med 100.000 nya båtar per femårsperiod blir det en väldans massa båtar över tiden. Vart tar de vägen när de är uttjänta och inte längre används? Borde inte Sverige ha flera båtskrotar på samma sätt som vi tar hand om våra uttjänta bilar. Kanske skulle båtbranschen ge en skrotningspremie för att få in båtar som annars ligger och skräpar på uppställningsplatser eller på sommarstugetomter? Man kan ju dessutom misstänka att båtar sänks med stor miljöpåverkan som följd.
Jag föreslår bra båtskrotar samt en skrotningspremie. Det skulle båtägarna, båtbranschen och framförallt miljön tjäna på i det långa loppet. Det är mycket bra om nybåtsförsäljningen ökar och de äldsta och sämsta båtarna försvinner.
|