Begagnade båtar
Language: EnglishSpråk: Svenska
SuomiDansk
Köp båt
Sälj båt
Sålda båtar - referenser
Sökuppdrag
 
Försäljningsvillkor
 
Blogg
Om Båtagent
Nyheter
Kontakta oss
 
Startsidan
Båtagenten Blogg har flyttat till en ny adress: http://blogg.batagent.se
Tidigare inlägg kommer ligga kvar här för den som är intresserad.

Det är skönt med islossning

Fredag 2 April 2010 - 13:45

Har varit på "båtturné" där jag tagit in båtar och visat båtar.

Våren har kommit mycket längre söderut jämfört med Stockholm.

Den här bilden är från Oxelösund som har helt öppet vatten utom inne i hamnen där det är issöra. Snart är våren här på riktigt!

Kommentarer (0 st)

Myter och onödiga frågor

Tisdag 30 Mars 2010 - 10:40

Myter och onödiga frågor

 

Det finns många förutfattade meningar kring båtar och båtars användningsområden. Ibland kan låsta och lite märkliga uppfattningar som spekulanten har ligga i vägen och försvåra en bra båtaffär både för köparen och säljaren. I dagens krönika ska jag förklara varför vissa frågor är irrelevanta - ja rent av dumma.

(Den här krönikan var publicerad i en båttidning under 2009)

 

Varför säljer du båten?

En av de vanligaste frågorna spekulanterna ställer är: Varför säljer du båten?

Det är en dum fråga eftersom svaret sällan eller aldrig blir det som frågeställaren är ute efter; nämligen att försöka avslöja om båten har någon defekt eller brist eller om säljaren kanske är missnöjd med båtmodellen, prestanda eller annat. Jag har aldrig hört en båtsäljare säga saker som: ”Jag säljer båten eftersom den går så dåligt i sjön”, eller ”den är mycket bränsletörstig”. Som man frågar får man svar och just den här frågan brukar leda till svar som inte har ett dugg att göra med båtens prestanda eller kvalitet. Svaren blir för det mesta av typen: ”familjen har vuxit ur båten” eller ”jag får inte med mig frun ut längre”. Som köpare är du ju egentligen inte alls intresserad av säljarens privata anledning att sälja båten - så varför ställa den frågan över huvud taget? Fokusera i stället på objektet. Fråga säljaren om hur båten skötts, om vinterförvaringen och service, samt hur den har använts. Själv ska du fråga dig om det verkligen är rätt båttyp för dig och din familj och om det begärda priset är marknadsmässigt.

 

Är båten kappseglad?

När vi visar segelbåtar får vi ofta frågan: Är båten kappseglad? Det är inte alls någon dum fråga men ofta märker jag att frågeställaren ser det där med en kappseglad båt som något negativt och värdesänkande. Vissa spekulanter kommer inte ens på en visning om vi meddelar att båten har kappseglats trots att det är just den båtmodellen som spekulanten letar efter.

Det är en märklig reaktion eftersom en kappseglad båt ofta uppvisar en mycket hög standard vad gäller skot, fall, travare, navigation, segelgarderob, bottenfärg, roderverkan osv. Om vi talar om någorlunda moderna segelbåtar från någon av de större tillverkarna är det en ren myt att båten skulle kunna vara ”helt utsliten i skrovet på grund av kappsegling” eller liknande som jag får höra ibland. Sämst skick på vitala delar som; fall, skot, block, rigg och roder brukar de segelbåtar ha som är litet använda och aldrig testade i hårt väder uppvisa. Sparsamt seglade familjebåtar är oftast mycket sämre rent kvalitativt än en båt som kappseglats där du vet att båten håller för en kuling och några snabba gippar i hårt väder och grov sjö. Jag menar att det är att föredra om båten har kappseglats. I mina ögon är det för det mesta en värdehöjare.

 

Diesel- eller bensinmotor?

Diesel- eller bensinmotor är en annan stötesten som gäller motorbåtsmarknaden. Under senare år har efterfrågan på motorbåtar med dieselmotorer ökat markant samtidigt som båtar med bensinmotorer blir allt mer svårsålda. Miljömässigt och bränsleekonomiskt sett är detta är en bra utveckling när det gäller nybåtsförsäljningen. Dagens dieslar är bränslesnåla, tysta, starka och snabba och vi kommer få många bra begagnade objekt att välja mellan i framtiden.

Ser vi till de lite äldre båtarna så finns det många bra båtar med bensinmotorer till salu som blivit svårsålda, ja i det närmaste osäljbara. De är mycket förmånligt prissatta nu när de flesta frågar efter dieselmotorer. Här finns det bra båtar att köpa till ett lågt pris!

För äldre båtar, säg tio år eller mer, är inte fördelarna med diesel lika stora eftersom de äldre dieslarna inte alls har samma effekt kontra storlek och vikt som dagens dieslar har. Om det dessutom skiljer 200.000kr i begärt pris för i övrigt samma båtmodell är det ju inget att fundera över! Då är båten med bensinmotorn mycket billigare även i det långa loppet hur man än räknar. Det är mycket svårt att köra in den mellanskillnaden i bränslekostnad även om dieselmotorn drar 20% mindre bränsle än bensinmotorn.

Bortser vi från miljöaspekten så finns det alltså all anledning att beakta båtar med bensinmotorer. I alla fall innan dagens moderna dieslar har kommit ut i större mängd på begagnatmarknaden.

 

Till sist

Till sist: Se till vilka behov just du har med ditt båtköp. Du kan mycket väl köpa en kappseglad båt även om du bara ska semestersegla. En bra båt med en bra bensinmotor kan också vara ett riktigt bra val. I alla fall om du som de flesta inte kör mer än 50 - 60 timmar per år.

Kommentarer (0 st)

Hamnkapten i DSK

MÃ¥ndag 29 Mars 2010 - 22:28

Nu har jag gått och blivit hamnkapten i DSK (Djursholms Segel Klubb).

Stora delar av styrelsen fönyades på årsötet som var 18 mars. Ny ordförande är Björn Holm, registrator är Christian Bauman och vice ordförande satt hamnkapten är alltså jag - Båtagents Niklas Forsén.

DSK har ett 150-tal båtplatser utefter kusten mellan Aludden i Djursholm och söderut mot Tranholmen/Stocksund.

En stor del av DSKs verksamhet är windsurfing med Kona One Design där DSK bedriver allt från elitsatsningar ner till rena nybörjarkurser. Allt på Aludden.

Välkommen i sommar!

Kommentarer (1 st)

Möt Båtagent på mässan

Lördag 13 Mars 2010 - 09:25

Tag chansen att träffa någon av våra mäklare på Allt för Sjön.

Mer på länk här:  Båtagent Nyheter

Kommentarer (0 st)

Optimerad packning

Fredag 26 Februari 2010 - 20:05

Nu måste vi optimera packningen. På väg till Verbier för en veckas sportlov men via Franfurt hahn (Ryanair) och sedan hyrbil. Ryan har de mest krångliga regler för bagage i hela flygvärlden!

Kommentarer (0 st)

Vintergrepp

Fredag 26 Februari 2010 - 12:04

Det har varit intressanta dagar som Båtmäklare. Vintern håller skärgården i sitt grepp varför båtvisningar och bilkörning blir speciellt.

Kommentarer (0 st)

Känn ingen sorg 2

Fredag 26 Februari 2010 - 12:01

Har ju varit på Båtmässa i Göteborg förra veckan. Kan därför inte låta bli att dela med mig av "Känn ingen sorg för mig, Göteborg" version 17?

Det är Sollentuna Slalomklubbs Skönsjungande Tjejer som har varit på träningsläger någonstans i fjällen.

Klicka på länken nedan och dra upp volymen!

Känn ingen sorg...

Kommentarer (0 st)

Göteborg; känn ingen sorg

Torsdag 18 Februari 2010 - 11:39

Jag var två dagar i GBG i förra veckan. Båtmässa och nätverkande.

Mer om mässan här: "Niklas om Båtmässan"

Bodde med bra utsikt över GBG och sneglade lite bort mot Rondo på Liseberg där Magnus Uggla körde sin show på torsdagkvällen. Det fanns biljetter kvar såg jag.

Men, nu var det ju Båtmässa och jobb som gällde!

På kvällen gick jag i alla fall på en mycket trevlig och annorlunda restaurang som varmt kan rekommenderas: Kometen

Väl värd ett besök nästa gång du är i Göteborg!

Kommentarer (0 st)

Härligt regnummer

Torsdag 18 Februari 2010 - 09:23

Tysk med stor ... ?

Eller bara som förlängare?

 

Trist med kass telefonkamera och vintermörker - men din fantasi ser säkert vad registreringsnumret är. Tre bokstäver och 1951.

Kommentarer (0 st)

Folger bäste svensk i Geilo

Tisdag 2 Februari 2010 - 16:40

Folgers stsning på snowboardcross (SBX) i lite större internationella sammanhang gick bra. Han blev bäste svensk i SBX i Geilos FIS-tävlingar 30 - 31 januari.

Mer på länk här: SSLK och SBX

Kommentarer (0 st)

Tips tack!

Fredag 29 Januari 2010 - 11:46

Jag skriver en återkommande krönika om båtmarknaden i tidningen Båtnytt. Tacksam för tips på ämnen att skriva om. Någon av er som läser min blogg som vill ventilera något? Ni kanske vill att jag ska belysa något fenomen eller ämne?

Skicka ett mejl direk ttill mig eller sänd in ett bloggsvar. Bra tips kanske kommer med i Båtnytt senare under säsongen!

Kommentarer (2 st)

SBX i Geilo

Torsdag 28 Januari 2010 - 23:24

Är i Geilo med Sv. landslaget i snowboardcross och Folger (sonen) och som satsar på FIS och europacupnivå nu. Vi får de hur det går på lördag.

Bilderna är från onsdagens och torsdagens träningar.

Kommentarer (0 st)

Snowboardcross i Geilo

Torsdag 28 Januari 2010 - 23:19

Är i Geilo med Sv. landslaget i snowboardcross där Folger (Forsén - sonen) ska försöka ta en plats i lite större FIS-sammanhang. Nästa helg är det europacuup i Kongsberg.

Bilderna är från dagens träning torsdag 28 januari. På lördag och söndag får vi se hur det går!

Kommentarer (2 st)
Äldre blogginlägg: Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Nästa

Båtagent Blogg

Bloggen är Niklas Forséns personliga noteringar om båtbranschen, Båtagent och annat som väcker hans tankar.

Välkommen, oavsett om du är köpare, säljare eller nyfiket betraktar oss utifrån.

Du når lättast Niklas via e-post:
niklas@batagent.se

Januari 2020

Niklas har inte skrivit några blogginlägg i Januari än.

Senaste kommentarerna

Carolina: Hej, kör ni surfkurser för nybörjare i höst? o isåfall när? /Carolina..
Ingmar Silfvast: I dag är det 10 april och ni har sålt segelbåtar för knappa 10 miljoner kronor i..
Niklas Forsén: Tack för stöd! Folger gör sitt bästa i EuropaCup just nu. På onsdag 18 janu..
Hasse N: Oaoo!! Vad häftigt. Familjen Nyström håller samtliga tummar...
Kari: Vi håller tummarna!!
Henn Avasalu: Om du tillhör kategorin som aldrig haft båt förut och inte provat på segling; d&..

Arkiv

April 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

November 2008

Oktober 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

Oktober 2006

Juni 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Bloggtoppen.se
Båtmäklare
18/5 -19 kl. 14:08
"Handen på hjärtat, vem behöver egentligen en båt?"

Sålda båtar